Atlanta Family Home Features A Fresh, Uncluttered Design

A simple, uncluttered layout and an interior design to match it – that’s what most of us wish for when building a new house or when remodeling an old one. There are all sorts of ways in which that can be achieved. One particularly interesting strategy is the one employed by DIG Architects and photographed by , the studio which designed the Split Box House in Atlanta, Georgia.

The house serves as a serene and relaxing retreat meant to disconnect the inhabitants from the overly stimulating digital worldView in gallery
The house serves as a serene and relaxing retreat meant to disconnect the inhabitants from the overly stimulating digital world
The interior of the house is welcoming, airy and simple, with an emphasis on neutral colors and low-maintenance materialsView in gallery
The interior of the house is welcoming, airy and simple, with an emphasis on neutral colors and low-maintenance materials

The volumes were envisioned as boxes and the width was chosen based on how big the usual wood truss is and this completely eliminated the need for any interior support walls resulting in a very open, simple and uncomplicated floor plan.

A section of the upper floor is suspended over a courtyard-like space and covers an outdoor living areaView in gallery
A section of the upper floor is suspended over a courtyard-like space and covers an outdoor living area
Large windows frame views of the backyard and the woods beyond the houseView in gallery
Large windows frame views of the backyard and the woods beyond the house
The proximity to the forest allows the house to look and feel very relaxing, a lot like a holiday homeView in gallery
The proximity to the forest allows the house to look and feel very relaxing, a lot like a holiday home

Apart from this wonderfully open and airy interior design, this family home also enjoys a strong bond with the nature surrounding it, emphasizing the lush backyard decor and welcoming the outdoors in through large windows and open, transitional spaces. The backyard lights create subtle focal points and highlight some of the trees in a gorgeous way. Further more, the flat green roofs strengthen the bond between the house and nature even more. A series of skylights perforate the roofs allowing sunlight to enter the interior spaces and also ensuring passive cooling during the warm months.

The green roofs strengthen the connection which the house shares with its immediate surroundingsView in gallery
The green roofs strengthen the connection which the house shares with its immediate surroundings
The interior layout is very efficient which results in minimal waste of spaceView in gallery
The interior layout is very efficient which results in minimal waste of space
The double-height living area has multiple windows which bring the outdoors in as well as skylights View in gallery
The double-height living area has multiple windows which bring the outdoors in as well as skylights
The backyard has a terraced structure and a clean and simple layout in tone with the internal structure of the houseView in gallery
The backyard has a terraced structure and a clean and simple layout in tone with the internal structure of the house
White walls and ceilings are complemented by warm wood floors and comfortable furniture throughout View in gallery
White walls and ceilings are complemented by warm wood floors and comfortable furniture throughout
Even though the architecture and overall design of the house are simple and modest, the project has a lot of characterView in gallery
Even though the architecture and overall design of the house are simple and modest, the project has a lot of character
There's a clear delineation between the public and private volumes as well as between these areas and the guest houseView in gallery
There’s a clear delineation between the public and private volumes as well as between these areas and the guest house