Modern Family Home Cantilevers Over The Australian Landscape

Originally, this site situated in a rural area outside Ballarat in Australia was occupies by an early 80s house with an A frame design and only two bedrooms. The clients chose to handle the project and requested a larger family home oriented towards the north.

Ballarat-family-home-overview1View in gallery

The architects’ interest in the “interplay of materials, light, form and detail” materialized in a modern design which cantilevers over the hillside and offers beautiful views over the tree canopies from the upper levels.

Ballarat-family-home-overview2View in gallery

At the end of the cantilevered volume is a view deck designed specifically to capture the panorama and to offer the owners a cozy place from which to observe their surroundings. A monolithic concrete wall visually anchors the cantilever to the hillside.

Ballarat-family-home-overview-facadeView in gallery

Ballarat-family-home-overview-closeupView in gallery

All the living spaces are located on the ground floor, a request that came from the clients. They wanted these spaces to freely communicate to the outdoors through sliding doors and to open directly onto the beautiful landscape.

Ballarat-family-home-living-room-sliding-doorsView in gallery

An imposing fireplace with firewood storage built into the supporting structure adorns the main lounge area. Huge windows and sliding doors open the area to the exterior and, at the same time let in the natural light emphasizing spaciousness.

Ballarat-family-home-living-room-fireplaceView in gallery

Ballarat-family-home-fireplace2View in gallery

Ballarat-family-home-firewood-storageView in gallery

An open kitchen features custom white cabinetry designed around a set of slim horizontal windows. The kitchen island extends to double as a bar . The polished concrete floor and the predominant use of white set an austere, cold mood but the wooden paneling ceiling and wall panels balance out the décor and allow the space to feel inviting.

Ballarat-family-home-kitchenView in gallery

Ballarat-family-home-kitchen2View in gallery

Ballarat-family-home-kitchen-islandView in gallery

The dining area on a slightly raised plan. Surrounded by wood paneling and featuring white beams with an interesting geometric structure, this area feels particularly warm and welcoming. Of course, huge windows offer it views of the surroundings.

Ballarat-family-home-dining-areaView in gallery

A small workspace is built into a nook in the dining area and can be completely hidden behind a sliding wooden door. The idea was to let this feature blend in with minimal impact on the rest of the décor.

Ballarat-family-home-workspace-openedView in gallery

Ballarat-family-home-workspace-closedView in gallery

A wood and steel linear staircase offers access to the upper spaces. At the base of the staircase, an armchair suggests this small space is the perfect reading spot.

Ballarat-family-home-reading-spotView in gallery

Ballarat-family-home-staircase-front-viewView in gallery

The upper volume contains two large void spaces which connect the various functions vertically. One is placed above the entry and one above the living area. This ensures a strong connection between the floors.

Ballarat-family-home-social-areaView in gallery

The sleeping areas are all arranged in a row to take advantage of the northern exposure. They’re simple and feature the same combination of materials as the social areas and the exterior but with an emphasis on wood.

Ballarat-family-home-bedroomView in gallery

The bathrooms are bright, with white walls and furniture, large mirrors and transparent glass showers. They too have large windows and quirky and modern decors that include simple but interesting accent features.

Ballarat-family-home-bathroomView in gallery

http://kompozit.ua